sreda, 3. avgust 2011

IT'S TIME FOR.....JAMBOREE!


Svetovna skavtska organizacija – WOSM, vsake štiri leta organizira največjo skavtsko -   taborniško aktivnost na svetu, Jamboree. Jamboree je večdnevni tabor, namenjen tabornikom – skavtom širom sveta, starim med 14 in 18 let. Le-ta vsakič poteka na drugi celini. Akcija je enkratna priložnost za spoznavanje in srečevanje ljudi s celotnega sveta. Jamboree tako v življenju vsakega tabornika – skavta pomeni enkratno življenjsko izkušnjo. Jamboree ti spremeni pogled na svet in dojemanje le-tega. Prav tako pa na akciji vsakdo spozna veliko novih prijateljev z različnih kontinentov in za marsikoga eksotičnih držav. Udeležba na največji akciji na svetu prinese s seboj tudi veliko idej za nadalnje taborniško delovanje tako na lokalnem kot globalnem nivoju.

Letošnji, že 22. svetovni skavtski Jamboree se odvija v Evropi, na Švedskem. Udeležba na njem je do sedaj največja, okoli 39.000 skavtov – tabornikov iz 140 držav. Le-tega smo se udeležili tudi predstavniki obeh slovenskih skavtskih organizacij:  Zveze tabornikov Slovenije – Nacionalne skavtske organizacije in Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj. Slovensko odpravo na Jamboree 2011 je organizirala Zveza tabornikov Slovenije, članica svetovne skavtske organizacije – WOSM. Na Švedskem se nas je tako zbralo 261 tabornikov in katoliških skavtov iz različnih koncev Slovenije. V odpravi je 180 udeležencev, 20 vodnikov, 10 članov vodstva in 51 članov mednarodnega osebja. 


Vsak Jamboree ima pa ima vedno rdečo nit celotnega dogajanja in s tem povezano geslo. Letošnje je » Simply scouting« oziroma PREPROSTO SKAVTSTVO. Tako se vse aktivnosti za udeležence odvijajo čisto prav po taborniško. Program Jamboreeja je sestavljen iz  modularnih aktivnosti, razdeljenih na sklope Dream (sanje), Global development village (globalna razvojna vas), People (ljudje), Quest (raziskovanje) in Earth (Zemlja). V vsakem sklopu so številne aktivnosti, delavnice, igre, raziskovanja... Poleg tega pa so na Jamboreeju številne prostočasne in spontane aktivnosti, športne aktivnosti, srečevanja, spoznavanja kultur in taborniških organizacij s celega sveta.





Slovensko odpravo na Jamboree 2011 lahko spremljate preko naše uradne spletne strani http://jamboree.rutka.net

Lep taborniški pozdrav iz Švedske! ;) 
Barbara


Ni komentarjev:

Objavite komentar